Names of common Indian spices, pulses and grains in English, Hindi, Malay and Tamil languages
Since ancient times, India has been a leading contributor to the world trade in spices. India is one of the leading producers of spices including pepper, ginger and cardamom. Here is a collection of names of Indian spices, pulses, grains and ingredients in English, Hindi, Malay and Tamil with scientific botanical names to help you to follow your favourite cooking recipes and delicious cuisines which may contain spices names in these languages. You can view the names in Hindi fonts, Tamil fonts and English transliteration.
English Name | Hindi Name | Tamil Name | Malay Name |
A | |||
Almond | बादाम, वाताम Badam | பாதாம் பருப்பு, | Buah Badam, ketapang |
Aniseed, Sweet cumin | छोटी सौंफ़, पतली सौंफ़, सौंफ़, सौंफ, विलायती सौंफ़ Choti saunf, Patli saunf, Saunf, Saumph, Vilayati saunf | சோம்பு, பெருஞ் சீரகம் | Jintan manis |
Asafoetida | हींग Hing, Heeng | பெருங்காயம் | inggu |
B | |||
Barley | Jau | ஜவ்வரிசி | Pokok Barli |
Basil | तुलसी Tulsi | துளசி | selasih |
Basmati Rice | Basmati Chaaval | பாசுமதி அரிசி | |
Bay leaf | तेज पत्ता, तेजपत, Tej patta, Tejpat | பிரிஞ்ஜி இலை, புண்ணை இலை, தாளிசபத்திரி, இலவங்கபத்திரி | Kelat samak, Samak, Serah, Daun salam |
Bengal gram, chickpeas | चना channa, channa dal, chana | கடலைப் பருப்பு | |
Black Pepper | काली मिर्च Kali Mirch | மிளகு, கருமிளகு | Lada Hitam |
Black Raisins | किसमिस Kismis | கிசுமிசு | |
Black gram, Black legume | ऊरद Urad dal | உளுத்தம்பருப்பு, உளுந்து | |
C | |||
Cumin seeds, fennel seeds | जीरा, सफेद जीरा, Jira, Jeera, Saphed jira | சீரகம், ஜீரகம் | Jintan puteh |
Cardamom | छोटी इलायची, हरी इलायची, इलायची, Choti ilaichi, Hari ilaichi, Elaichi, Ilaichi | ஏலக்காய், ஏலம் | Buah Pelaga |
Carom seeds, Bishop’s Weed | अजवाइन, अजवान, अजवायन, Ajvain, Ajvan, Ajvayan | ஓமம் | Ajwain |
Cashew nuts | काजू Kaju | முந்திரி, முந்திரிப் பருப்பு | gajus, kacang mete, jambu |
Celery | आजमोदा, बड़ी अजमूद, Ajmoda, Bari ajmud | செலரி | Daun seladeri |
Chickpeas | चना channa | கொண்டக் கடலை, கொண்டைக் கடலை | Kacang Kuda |
Cinnamon | दालचीनी, नागकेसर, Dalchini, Nagkesar | இலவங்கப்பட்டை, பட்டை, இலவங்கம், கருவா | Kayu manis |
Clove | लौंग Laung | கிராம்பு, இலவங்கம் | Bunga chingkeh |
Coconut | गरी, नारियल, Gari, Nariyal, Narial | தேங்காய், தேங்கு, தென்னை | Nyiur, Kelapa |
Coriander seeds, Chinese parsley, Indian parsley | धनिया, धनिया पत्ता, हरा धनिया, कोथमीर, Dhaniya, Dhaniya patta, Hara dhaniya, Kothamir | கொத்தமல்லி, மல்லி, தனியா | ketumbar |
Coriander leaves | धनिया पत्ता Dhania patta | கொத்தமல்லி இலை, மல்லி இலை, தனியா இலை | Daung ketumbar |
Curry Leaves | करीपत्ता, मीथ णीम, मीथ नीम पत्ता, Karipatta, Mitha nim, Mitha neem patta | கறிவேப்பிலை, கருவேப்பிலை | Daung curry |
D | |||
Dates | खजूर Khajur | பேரீச்சம்பழம், பேரீச்சை | Buah Ara |
Dry Fenugreek | कसूरी मेथी Kasoori Methi | மேதி, வெந்தயம், வெந்தியம் | biji halba |
Dry Ginger | सोंठ Saunth, sonth | சுக்கு | |
F | |||
Flour | Maida | மைதா மாவு | |
G | |||
Garlic | लहसुन, लहसन, Lahsun, Lahsan | பூண்டு, வெள்ளைப் பூண்டு, வெள்ளுள்ளி | Bawang puteh |
Ginger | अदरक Adrak | இஞ்சி | Halia |
Green Chilli, green pepper, green Chilly | हरी मिर्च Hari Mirch | பச்சை மிளகாய் | Cili Hijau, cabi Hijau, Cili Padi |
Green gram | मूंग Moong dal, mung | பயத்தம் பருப்பு, பாசிப்பருப்பு | Kacang Hijau |
Gram flour | बेसन Besan | கடலை மாவு | |
Green Pepper, Capsicum | शिमला मिर्च Shimla Mirch | குடை மிளகாய் | |
H | |||
Home made cheese | पनीर paneer | பனீர் | |
J | |||
Jaggery | गुड़ Gur | வெல்லம், கருப்பட்டி, கருப்புக்கட்டி | Gula Melaka |
L | |||
Lemon | लीमू Limu | எலுமிச்சம் பழம், எலுமிச்சை, சீதளை | Limau |
Lemon grass | sera | கர்ப்பூரப்புல், போதைப்புல் | Serai |
Lime | नीबू, नींबू, Nibu, Nimbu | கர்ப்பூரப்புல், போதைப்புல் | Limau nipis, Limau kesturi |
M | |||
Mint | पोदीना, पोटीना, पुदीना, पेपरमिंट, Podina, Pudina, Pepermint | புதினா | Daun Pudina Kodak, daun kesom |
Mace | जवित्री, जायफल, Javitri, Jaiphal | சாதிப்பத்திரி, சாதிப்பூ, ஜாதிப்பத்திரி, ஜாதிப்பூ | |
Mango | আম, আম্ৰ, Am, Amro | மாங்காய், மாம்பழம் | Mangga |
Mango Powder | आम्चूर Amchoor | மாங்காய்ப் பொடி | |
Mustard seeds | सर्सों / रैइ Rai, Sarson | கடுகு | Biji sawi |
N | |||
Nigella | कलौंजी, कलोंजी, Kalaunji, Kalonji | கருஞ்சீரகம் | |
Nutmeg | जायफल Jaiphal | ஜாதிக்காய், பாக்கு, சாதிக்காய் | Buah pala |
O | |||
Onion | प्याज, प्याज़, गण्डा, Pyaj, Piyaj, Pyaz, Piyaz, Gandha | வெங்காயம், ஈருள்ளி | Bawang |
Orange | मौसम्बी, नारंगी, सन्तरा, Mausambi, Narangi, Santara | ஆரஞ்சு | Oren, Limau Manis |
P | |||
Paddy | Dhan | நெல் | |
Pomegranate seeds | अनार-दाना Anardana | மாதுளை, மாதுளம் விதை | |
Poppy seeds | अफीम पोस्त, खसखस, पोस्ता, Aphim posta, Khaskhas, Posta | கசகசா | |
R | |||
Rice | चावल Chawal | அரிசி | Beras |
Red chilli | लाल मिर्च Lal Mirchi | சிவப்பு மிளகாய், வற்றல் மிளகாய் | Chilli Merah, lada merah |
Roasted gram | Buna Channa | பொட்டுக் கடலை | |
S | |||
Salt | नमक Namak | உப்பு | garam |
Saffron | केसर Kesar | குங்குமப்பூ | Koma koma, Kunyit kering, Kuma-kuma |
Screwpine leaf, Screw tree, Umbrella tree | रंपे Rampe | தாழை | Duan Pandan |
Semolina | Rawa | ரவை, ரவா | |
Sago | साबूदाना Sabudana | ஜவ்வரிசி | |
Sesame seeds, Gingelly seeds | गिंगली, काली तिल, सफेद तिल, तिल, Gingli, Kali til, Saphed til, Til | எள்ளு, எள் | Bijan |
Spice Mixture | मसाला Masala | மசாலா, மசாலை | Rempah, kari, gulai |
Spice Blend | गरम मसाला Garam Masala | கரம் மசாலாத் தூள் | |
Sugar | चीनी Shakkar / Chini | சர்க்கரை, சீனி, ஜீனி | Gula |
Sugarcane | Ganna | கரும்பு | |
T | |||
Tamarind | इमली Imli, Amli | புளி | Asam Jawa, Assam Jawa |
Thymol seeds, Tymol seeds | अजवाइन Ajwain | ஓமம் | |
Turmeric | हल्दी, Haldi | மஞ்சள் | Kunyit |
V | |||
Vinegar | सिरका Sirka | காடி, புளிக்காடி | Chuka |
W | |||
Wheat | Gehun | கோதுமை | Gandum |
Wheat flour | आटा Ata | கோதுமை மாவு | |
White pepper | सफेद मिर्च Saphed mirch | வெள்ளை மிளகு, வெள்ளைக் கருமிளகு | Lada Putih |
Y | |||
Yellow lentil | अरहर / तुवर arahar / tuwar, Tur dal | துவரம்பருப்பு |
No comments:
Post a Comment