Tuesday, May 19, 2015

Indian spices, pulses and grains in English, Hindi, Malay and Tamil languages

Names of common Indian spices, pulses and grains in English, Hindi, Malay and Tamil languages

Since ancient times, India has been a leading contributor to the world trade in spices. India is one of the leading producers of spices including pepper, ginger and cardamom. Here is a collection of names of Indian spices, pulses, grains and ingredients in English, Hindi, Malay and Tamil with scientific botanical names to help you to follow your favourite cooking recipes and delicious cuisines which may contain spices names in these languages. You can view the names in Hindi fonts, Tamil fonts and English transliteration.
English NameHindi NameTamil NameMalay Name
A
Almondबादाम, वाताम Badamபாதாம் பருப்பு,Buah Badam, ketapang
Aniseed, Sweet cuminछोटी सौंफ़, पतली सौंफ़, सौंफ़, सौंफ, विलायती सौंफ़ Choti saunf, Patli saunf, Saunf, Saumph, Vilayati saunfசோம்பு, பெருஞ் சீரகம்Jintan manis
Asafoetidaहींग Hing, Heengபெருங்காயம்inggu
B
BarleyJauஜவ்வரிசிPokok Barli
Basilतुलसी Tulsiதுளசிselasih
Basmati RiceBasmati Chaavalபாசுமதி அரிசி
Bay leafतेज पत्ता, तेजपत, Tej patta, Tejpatபிரிஞ்ஜி இலை, புண்ணை இலை, தாளிசபத்திரி, இலவங்கபத்திரிKelat samak, Samak, Serah, Daun salam
Bengal gram, chickpeasचना channa, channa dal, chanaகடலைப் பருப்பு
Black Pepperकाली मिर्च Kali Mirchமிளகு, கருமிளகுLada Hitam
Black Raisinsकिसमिस Kismisகிசுமிசு
Black gram, Black legumeऊरद Urad dalஉளுத்தம்பருப்பு, உளுந்து
C
Cumin seeds, fennel seedsजीरा, सफेद जीरा, Jira, Jeera, Saphed jiraசீரகம், ஜீரகம்Jintan puteh
Cardamomछोटी इलायची, हरी इलायची, इलायची, Choti ilaichi, Hari ilaichi, Elaichi, Ilaichiஏலக்காய், ஏலம்Buah Pelaga
Carom seeds, Bishop’s Weedअजवाइन, अजवान, अजवायन, Ajvain, Ajvan, Ajvayanஓமம்Ajwain
Cashew nutsकाजू Kajuமுந்திரி, முந்திரிப் பருப்புgajus, kacang mete, jambu
Celeryआजमोदा, बड़ी अजमूद, Ajmoda, Bari ajmudசெலரிDaun seladeri
Chickpeasचना channaகொண்டக் கடலை, கொண்டைக் கடலைKacang Kuda
Cinnamonदालचीनी, नागकेसर, Dalchini, Nagkesarஇலவங்கப்பட்டை, பட்டை, இலவங்கம், கருவாKayu manis
Cloveलौंग Laungகிராம்பு, இலவங்கம்Bunga chingkeh
Coconutगरी, नारियल, Gari, Nariyal, Narialதேங்காய், தேங்கு, தென்னைNyiur, Kelapa
Coriander seeds, Chinese parsley, Indian parsleyधनिया, धनिया पत्ता, हरा धनिया, कोथमीर, Dhaniya, Dhaniya patta, Hara dhaniya, Kothamirகொத்தமல்லி, மல்லி, தனியாketumbar
Coriander leavesधनिया पत्ता Dhania pattaகொத்தமல்லி இலை, மல்லி இலை, தனியா இலைDaung ketumbar
Curry Leavesकरीपत्ता, मीथ णीम, मीथ नीम पत्ता, Karipatta, Mitha nim, Mitha neem pattaகறிவேப்பிலை, கருவேப்பிலைDaung curry
D
Datesखजूर Khajurபேரீச்சம்பழம், பேரீச்சைBuah Ara
Dry Fenugreekकसूरी मेथी Kasoori Methiமேதி, வெந்தயம், வெந்தியம்biji halba
Dry Gingerसोंठ Saunth, sonthசுக்கு
F
FlourMaidaமைதா மாவு
G
Garlicलहसुन, लहसन, Lahsun, Lahsanபூண்டு, வெள்ளைப் பூண்டு, வெள்ளுள்ளிBawang puteh
Gingerअदरक Adrakஇஞ்சிHalia
Green Chilli, green pepper, green Chillyहरी मिर्च Hari Mirchபச்சை மிளகாய்Cili Hijau, cabi Hijau, Cili Padi
Green gramमूंग Moong dal, mungபயத்தம் பருப்பு, பாசிப்பருப்புKacang Hijau
Gram flourबेसन Besanகடலை மாவு
Green Pepper, Capsicumशिमला मिर्च Shimla Mirchகுடை மிளகாய்
H
Home made cheeseपनीर paneerபனீர்
J
Jaggeryगुड़ Gurவெல்லம், கருப்பட்டி, கருப்புக்கட்டிGula Melaka
L
Lemonलीमू Limuஎலுமிச்சம் பழம், எலுமிச்சை, சீதளைLimau
Lemon grassseraகர்ப்பூரப்புல், போதைப்புல்Serai
Limeनीबू, नींबू, Nibu, Nimbuகர்ப்பூரப்புல், போதைப்புல்Limau nipis, Limau kesturi
M
Mintपोदीना, पोटीना, पुदीना, पेपरमिंट, Podina, Pudina, PepermintபுதினாDaun Pudina Kodak, daun kesom
Maceजवित्री, जायफल, Javitri, Jaiphalசாதிப்பத்திரி, சாதிப்பூ, ஜாதிப்பத்திரி, ஜாதிப்பூ
Mangoআম, আম্ৰ, Am, Amroமாங்காய், மாம்பழம்Mangga
Mango Powderआम्चूर Amchoorமாங்காய்ப் பொடி
Mustard seedsसर्सों / रैइ Rai, SarsonகடுகுBiji sawi
N
Nigellaकलौंजी, कलोंजी, Kalaunji, Kalonjiகருஞ்சீரகம்
Nutmegजायफल Jaiphalஜாதிக்காய், பாக்கு, சாதிக்காய்Buah pala
O
Onionप्याज, प्याज़, गण्डा, Pyaj, Piyaj, Pyaz, Piyaz, Gandhaவெங்காயம், ஈருள்ளிBawang
Orangeमौसम्बी, नारंगी, सन्तरा, Mausambi, Narangi, Santaraஆரஞ்சுOren, Limau Manis
P
PaddyDhanநெல்
Pomegranate seedsअनार-दाना Anardanaமாதுளை, மாதுளம் விதை
Poppy seedsअफीम पोस्त, खसखस, पोस्ता, Aphim posta, Khaskhas, Postaகசகசா
R
Riceचावल ChawalஅரிசிBeras
Red chilliलाल मिर्च Lal Mirchiசிவப்பு மிளகாய், வற்றல் மிளகாய்Chilli Merah, lada merah
Roasted gramBuna Channaபொட்டுக் கடலை
S
Saltनमक Namakஉப்புgaram
Saffronकेसर Kesarகுங்குமப்பூKoma koma, Kunyit kering, Kuma-kuma
Screwpine leaf, Screw tree, Umbrella treeरंपे RampeதாழைDuan Pandan
SemolinaRawaரவை, ரவா
Sagoसाबूदाना Sabudanaஜவ்வரிசி
Sesame seeds, Gingelly seedsगिंगली, काली तिल, सफेद तिल, तिल, Gingli, Kali til, Saphed til, Tilஎள்ளு, எள்Bijan
Spice Mixtureमसाला Masalaமசாலா, மசாலைRempah, kari, gulai
Spice Blendगरम मसाला Garam Masalaகரம் மசாலாத் தூள்
Sugarचीनी Shakkar / Chiniசர்க்கரை, சீனி, ஜீனிGula
SugarcaneGannaகரும்பு
T
Tamarindइमली Imli, AmliபுளிAsam Jawa, Assam Jawa
Thymol seeds, Tymol seedsअजवाइन Ajwainஓமம்
Turmericहल्दी, Haldiமஞ்சள்Kunyit
V
Vinegarसिरका Sirkaகாடி, புளிக்காடிChuka
W
WheatGehunகோதுமைGandum
Wheat flourआटा Ataகோதுமை மாவு
White pepperसफेद मिर्च Saphed mirchவெள்ளை மிளகு, வெள்ளைக் கருமிளகுLada Putih
Y
Yellow lentilअरहर / तुवर arahar / tuwar, Tur dalதுவரம்பருப்பு

No comments:

Post a Comment